Kuşburnu Yağının Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır ?

  • 06 Mart 2017
  • 94 kez görüntülendi.
Kuşburnu Yağının Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır ?
Reklam

Kuşburnu Yağının Cilt ve Saç için kullanım kürleri , Kuş burnu yağı nasıl kullanılır ? Faydaları nerledir?

Latince adı Rosa canina olan kuşburnu Asya’nın batısında, Afrika’nın kuzey batısında ve Avrupa’da yetişen bir bitki çeşididir. İç kısmı tüylü olup çok sayıda tohumları bulunmaktadır. Sonbaharda meyveleri oluşan kuşburnu vitamin, mineral ve karbonhidrat içermektedir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutulmuş olarak da tüketilmektedir.

Kuşburnunun; Yabangülü, it gülü, itburnu, gül elması, gül burnu gibi çok farklı isimleri de bulunmaktadır. Çekirdeğinden ve çiçeklerinden kuşburnu yağı çıkartılan bu bitkinin aynı zamanda yatıştırıcı özelliği de vardır.

Kuşburnu Yağı;

Kuşburnu yağını elde etmek oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Çiçek ve çekirdeğinden çıkarılan yağın zor elde edilmesinin en önemli nedeni ise çekirdeklerinin çok sert olmasıdır. Yağ çıkartma yöntemi soğuk pres yöntemi ile yapılmaktadır.

Kuşburnu yağında, omega3, omega6, C vitamini, E vitamini ve A vitamini bulunmaktadır. Özellikle cilt bakımında çok önemli etkisi olan kuşburnu yağı, farklı sağlık sorunlarına da iyi gelmekte olup, kozmetik sektöründe önemli ölçüde kuşburnu yağı kullanılmaktadır. Piyasada sahtesi ya da katkı maddesi bulunan kuşburnu yağı adı altına satılan ürünlerden kaçınmalıdır.

Kuşburnu yağının bulunması, yapılıp kullanılması çok eski zamanlara dayanmaktadır. Masaj yağı olarak kullanılmanın yanında güzellik için de kullanılmış, eski dönemlerde Mayalar, Kızılderililer ve Mısır Firavun eşlerinin güzellik amaçlı kullanıldığı da efsane olarak anlatılarak günümüze kadar gelmiştir.

Kuşburnu Yağının İçeriğinde Neler Vardır?

Kuşburnu çekirdeğinin içeriğinde;

  • % 91-92 oranında kuru madde,
  • % 6-8 oranında protein
  • % 1-2 oranında kül
  • % 0.22-0.44 mg/100g askorbik asit,
  • % 6-8 arası oranda yağ
  • % 2-3 arası oranda eterik yağ bulunmaktadır.

Ayrıca kuşburnu yağının içerisinde en fazla bulunan yağ asitleri;

  • % 50 oranında linoleik asit
  • % 20 oranında araşidik asit
  • % 19 oranında oleik asit bulunmaktadır.

Kuşburnu çekirdeği yağının doymamış yağ oranı, linoleik asitten daha yüksek olduğu için de tat ve aromasının bozulmaması konusunda daha dayanıklıdır. Kısaca kuşburnu yağı oksidasyon stabilitesi yüksek bir yağdır. Bu nedenle de diğer bir değişle kuşburnu yağına “gurme yağı” da denilmektedir.

İçerisinde omega3, omega6, retinol, betakaroten, A vitamini, E vitamini, C vitamini bulunan kuşburnu yağı, içinde doğal retinoik asit bulunan tek meyve olma özelliğini korumaktadır.

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Yemeklerde Kullanımı; Kuşburnu yağı diğer yemeklerde kullanılan yağlar gibi (Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, susam yağı, pamuk tohumu yağı) kızartma ve salatalarda da kullanılabilen yağların grubundadır. Ayrıca fırıncılık yağı ve margarin yapımında da kullanılmaktadır. Tat ve koku aroması yüksek olan kuşburnu yağı olası yan etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.

Kuşburnu Yağı Bakımındaki Kullanımı; Kozmetik sanayinde kullanılan kuşburnu yağı özellikle cilt bakımı ürünlerinin ana maddesini oluşturmakta ve sayısız faydalarından dolayı tercih edilen bir yağ olarak yerini korumaktadır.

  • Cilt koruma özelliği olan,
  • Yaşlanmayı geciktiren,
  • Kırışık giderici,
  • Güneşten ve soğuktan koruyucu,
  • Zedelenen cildi onarma özelliği olan,
  • Gençleştirici
  • Masaj yapılırken rahatlatıcı ve aromatik olması
  • Hücre yenileyici özelliklerinin olması gibi sıralanabilir. Siz de kuşburnu yağı içeren kozmetik ürünler kullanabilir cildinize güvenle bakım yapabilirsiniz. Kuşburnu yağı, su ya da diğer bakım yağları ile biraz daha inceltilerek de kullanılabilmektedir. Özellikle el, ayak, yüz, kol ve bacaklarınıza hatta göğüslerinize bile sürerek kullanabilirsiniz.

Kuşburnu Yağının Genel Faydaları Nelerdir?

  • Antialerjiktir
  • Antioksidandır
  • İltihapları giderici özelliği vardır. Çünkü linoleik asit içermektedir.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarını önleyici etkisi bulunmaktadır.
  • Böbrek sağlığı için önemlidir, düzgün çalışmasını kolaylaştırır.
  • Baş ağrıları ve migrene iyi gelir.
  • Antidepresan özelliği vardır.

Kuşburnu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

  • Yaşlanmaya neden olan etkileri geciktirir.
  • Cildin nem ve su dengesini korur
  • Cildi genç ve taze tutar
  • Cildin Kolajen üretimine destek olur.
  • Pigment üretimine yardımcı olur.
  • Kazayağı denilen çizgileri, yüzdeki ince çizgiler, dudak ve çene çevresindeki izleri engeller.
  • Mevcut çizgiler var ise bunların derinleşmesini engeller
  • Güneş lekeleri yara ve yanıkları iyileştirmeye yardım eder
  • Cildi sıkılaştırır, estetik açıdan destekler ve sanki botoks görevi yaparcasına dildi formunda tutar.
  • E vitamini içermesi nedeni ile nemlendirici özelliği bulunmaktadır.
  • Cilt Kuruluğunu sonlandırır. Cildin daha canlı görünmesini ağlar
  • Hücreleri canlı tutar ve cilt parlaklığı kazandırır.
  • Cildi dış etkenlere karşı korur ve özellikle de mikroplara karşı koruma sağlar
  • Cilt hücrelerini canlı tutar, cansız hücreleri aktif duruma getirir.
  • Cilt direncini artırır
  • Ciltte pürüzsüz görünüm sağlar.
  • Antioksidan özelliği bulunduğundan akne ve sivilceler gibi istenmeyen oluşumları engeller
  • Cilt lekeleri ve izleri geçirir.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırır,
  • Omega3 ve omega6 içerdiği için, cilt çatlamaları ve özellikle de kadınların çok rahatsızlık duydukları selülitlerin giderilmesinde yardımcı olur.
  • Doğum sonrası çatlaklarını onarır.
  • Cildi ultraviyole ışınlarına karşı korur.
  • Stres, yorgunluk ve uykusuzluk gibi nedenlerle oluşan gözaltı morluklarını ortadan kaldırır.
  • Makyajın kalıcı olmasını sağlar. Makyaj öncesinde cilde sürülmesi önerilir.
  • Tırnakların güçlenmesine destek olur, kırılmasını engeller ve canlı bir görünüm kazandırır.
  • Cilt tarafından kolayca emilir ve tüm olumlu etkilerini çok kısa sürede göstermeye başlar.
  • Kuşburnu yağı son derece hafif bir yağdır, ciltte yağlanma ve ağırlık yapmaz.
  • Mucize sonuçlar elde edilmek istenildiğinde. Nar çekirdeği yağı ile karıştırılması önerilir.

Kuşburnu Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

  • Saçı nemlendirir, yumuşatıcı görevi görür
  • Kepeklerin temizlenmesinde yardımcı olur.
  • Saçların zayıf görünümünü değiştirir ve güçlendirir.
  • Kolay ve sağlıklı uzamasını sağlar
  • Saç kırılmaları, saç dökülmesi ve donuk görünmesi gibi durumları engeller.
  • Saç derisi rahatsızlıklarına karşı tedavi edicidir.
  • Saç derisinde kan dolaşımının hızını artırır.
  • Saçların nem dengesini korur.
  • Saç derisinde bulunan hücrelerin üremesini artırır.
  • Saçların yenilenmesine destek verir.

 

Kuşburnu Yağını Kullanan Ünlüler; Kuşburnu yağı olumlu etkileri ve özellikle kozmetik alandaki faydalarından dolayı pek çok ünlü tarafından da tercih edilen bir üründür. Avustralyalı model 33 yaşında olduğu halde son derece sağlıklı ve canlı, parlak bir cilde sahip olmasını kuşburnu yağpı kullanmasına bağlamıştır. Kuşburnu yağı kullanarak genç kaldığı bilinen bir diğer ünlü isim ise,” Sex and the city” dizisinde tanınarak ünlü olan Sarah Jessica Parker’dir.

Kuşburnu İle Evde Yapılabilecek Pratik Maske Ve Kürler;

Kepek Yok Edici Kuşburnu Maskesi;

Kepekli saçlara sahipseniz ve bu durumdan kurtulmak istiyorsanız birkaç damla kuşburnu yağını saça masaj yaparak uygulayabilirsiniz. 30 dakika kadar bekletmeniz yeterli olacağından, birkaç kez tekrarlanması durumunda da kepek sorunundan tamamen kurtulmuş olduğunuzu görürsünüz. Ayrıca bu uygulama saçlarınıza canlılık ve parlaklık kazandıracağından olumlu sonuç alınan ve sık tatbik edilen bir uygulamadır.

Cildi Temizleyen Kuşburnu Maskesi;

Öncelikle bu maske neden uygulanmalıdır? Bu maske cildi derinlemesine temizler, nemlendirir, yumuşatır, besler, parlak ve canlı görünmesini sağlar.

Malzemeler;

  • 4-5 damla kuşburnu yağı
  • 1 çay kaşığı katkısız saf ve doğal bal
  • 1 tatlı kaşığı yağsız yoğurt

Hazırlanışı;

Bir kâseye koyacağınız balı iyice karıştırarak yumuşamasını sağlayın.

Sonra balın üzerine kuşburnu yağı ve yağsız yoğurdu da ilave ederek tekrar karıştırın.

Tüm malzemelerin iyice birbirlerine homojen bir biçimde karıştığından emin olun.

Uygulanışı;

Hazırladığınız karışımı önceden temizlemiş olduğunuz cildinize parmaklarınızla masaj yaparak dağıtın.

Bunu uygularken gözünüze temas etmemesine özel gösterin.

Yaklaşık 15 dakika kadar bekletin ve daha sonra ılık su ile yüzünüzü durulayın.

Kuşburnu Yağı Nasıl Muhafaza Edilir?

İçi tüylü ve sert çekirdekleri olan kuşburnu bitkisi aslında çok narin bir bitkidir. Buzdolabında muhafaza edilmesi önerilir.

Önemli Uyarılar;

Kuşburnu alerjisi olan kişiler bu yağı kullanmamalıdır.

Kuşburnuna alerjisi olup olmadığını anlamak için kuşburnu yağını önce bileğe sürerek etkisi beklenmeli herhangi bir kızarıklık, kaşıntı ve benzeri belirtilerle alerji yaptığı görüldüğünde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, beraberinde kuşburnu yağı kullanmanızın sakıncalı olup olmadığını doktorunuza danışmalısınız.

Bilmeden kullanılması durumunda da mutlaka bir cilt doktoruna müracaat etmelisiniz.

Kuşburnu yağına alerjisi olduğunu bilen kişiler, doktoru ilaç için reçete yazarken bu durumu belirtmelidir.

Kuşburnu yağı hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

Bebekler ve çocuklar için kullanılması önerilmez.

Kuru yerlerde ve oda sıcaklığında muhafaza etmeye özen gösterilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Kekik Yağının Cilde Faydaları Nelerdir? Nasıl kullanılır ? başlıklı yazımızı okumanızı öneririz.

Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ