35 Yaşından Sonra Hamilelik Ve Riskler

 35 Yaşından Sonra Hamilelik Ve Riskler

Annelik duygusu; bir bayanın yaşayabileceği en güzel ve özel duygulardan birisi. Hatta belki de en güzeli. Bir de bu süreç; evladını sağ salim bir şekilde kucağına almakla sonuçlandığında, artık o kişiden daha mutlusu yoktur dünyada. Tabii bu olay; önemli ve zorlu bir hamilelik sürecinden sonra gerçekleşiyor. Hamileliğin sorunsuz bir şekilde geçmesi için dikkat edilmesi gereken bazı konular, uyulması gereken bazı kurallar var elbette. Alkol, sigara ve stresten uzak durmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, uyku düzenine dikkat etmek bunlardan bazılarıdır. Tabii bütün bunların yanında hamilelik yaşını da göz önünde bulundurmak gerekir. Hamilelik konusunda tıbbi olarak önerilen yaş 35 yaşına kadar olan yaşlardır. 35 yaş ve üstü ” ileri yaş gebelik ” olarak adlandırılır. Bu yaşlardan sonra ki hamilelikler bazı riskler taşıyabiliyor. Peki, bu riskler neler? İşte 35 yaşından sonra hamilelik ve riskler;

1) Bebekte Down Sendromu Riski Yüksektir

40 yaşından sonra ki hamileliklerin en riskli yönü; anne karnında ki bebeğin Down Sendromu riskini taşımasıdır. Kromozom anormallikleri de yine bu yaşlarda görülür. 20’li yaşlarda düşük yapma riski %10 ile %15 iken, 40 yaş ve üzeri hamileliklerde bu oran %50’ye kadar yükselebiliyor.

2) Erken Doğum Riski Fazladır

Olgun diye adlandırılan 40 yaş ve üzeri annelerde; fetüste ki gelişme geriliği nedeniyle erken doğum yapma riski yüksektir.

3) Düşük Yapma Riski Yüksektir

35 yaş ve üzeri hamileliklerin en büyük risklerinden birisi de düşük yapma riskidir. Bu durum; bu dönemde ki hamilelik yaşının doktor tarafından belirlenmesi gerektiğini gösterir.

4) Miyomların Oluşma Riski Fazladır

35 yaş ve üzeri hamileliklerde miyomların, yani rahim içi iyi huylu tümörlerin oluşma riski vardır. Bu tümörler bir süre sonra kendiliğinden kaybolsa da bazen anne adaylarını huzursuz edebilir.

5) Hemoroid Ve İdrar Tutamama Durumu Görülebilir

35 yaş ve üzeri hamileliklerde oluşacak bir diğer risk de; idrar tutamama probleminin görülmesi riskidir. Özellikle bu yaşlarda ki anne adaylarında sıkça görülebilen bir durumdur.

6) Normalden Daha Uzun Süren Bir Doğum Süreci Görülebilir

35 yaş ve üzeri hamilelikte görülebilecek bir diğer problem ise; doğum süresinin normalden daha uzun sürebilecek olmasıdır.

 

Önemli Not : yazı doktor tarafından yazılmamıştır. Sadece bir derlemedir. Bu bağlamda değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durumların hiçbirinin yaşanmadığı, çok sağlıklı doğumlar 50 yaşından sonra bile olduğu görülmüştür.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap