Baş Ağrısına Neler İyi Gelir ? Migren Nasıl Geçer? İlaçsız Nasıl Tedavi edilir? Evde Bitkisel Çözüm Yolları
Günlük hayatın içinde bir takım sağlık problemleri, rahatsızlıklar ya da benzer sıkıntılar zaman zaman karşımıza çıkabilir. Bu sıkıntılar arasında elbette ki baş ağrıları da bulunur. Kimi insanlar için kronik denecek ölçüde yaşanan baş ağrısı sorunu, kimi insanlarda ise çevresel etkenler ya da biyolojik bazı durumlardan dolayı anlık olarak gerçekleşir. İşte bu nedenle de baş ağrısı konusu ciddiyetle incelenmeli, neden oluştuğu ve neyin baş ağrısına iyi geldiği gibi konular iyi öğrenilmelidir.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Gün içinde yapılan işler için engel olan, insanları son derece kötü etkileyen ve bitkin düşüren baş ağrısı bir takım sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu noktada da baş ağrısı nedenleri tüm yönleri ile irdelenmelidir. Ancak bu şekilde kalıcı çözümler bulunabilir ve bu sıkıntıdan kurtulmak mümkün hale gelir.
- Migren; Tam olarak net bir sebebi bulunamayan migren ile ilgili çevresel faktörler öne çıkar. Genetik faktörler de burada etkili olsa da, farklı unsurların birleşerek baş ağrısına neden olduğu görülebilir. Migren ciddi bir rahatsızlık ve baş ağrısı kaynağı olarak tespit edilmektedir. Beyin damarlarının genişlemesi ve arkasından tekrar daralmasına bağlı olarak dikkat çeken bu rahatsızlık, aynı zamanda stres, uykusuzluk, gürültü, alkol ya da yoğun ışık gibi sebeplerden de kaynaklanır.
- Gerilim; Daha çok başın arka bölümlerinde başlayan ve giderek ön kısma doğru etkisini gösteren bu ağrı çeşidi aynı zamanda boyun bölgesi ile kafa derisine de etki edebilir. Gerilim nedenli baş ağrıları şiddetli ve can sıkıcıdır. Üstelik günlük yaşam esnasında en çok karşılaşılan baş ağrısı çeşidi olarak da görülen bu rahatsızlık omuz ve çene kaslarının gerilmesi ile de ortaya çıkar. Başın zedelenmesi, aksiyete bozukluğu, stres ve depresyon temelli olarak gerilen kafa ve boyun bölgesi bu şiddetli ağrıları ortaya çıkaracaktır. Bununla beraber kötü bir baş pozisyonu ile saatlerce yapılan işe devam etmek, sürekli aynı yere ve aynı yöne bakarak uzun süreler geçirmek, düzensiz uykusuzluk, uyku pozisyonu bozukluğu, normalden çok daha fazla efor sarf edilmesi, halsizlik, sinüzit gibi sorunlar da gerilim tipi baş ağrısını meydana getirecektir.
- Ergenlik; Daha çok 12 ila 18 yaş arası gençlerde görülen ve ergenlik dönemi kaynaklı olarak oluşan baş ağrıları da ön plana çıkmaktadır. Bu yaş aralığındaki ağrılarda çevresel etkenler ile beraber psikolojik unsurlar ve biyolojik değişimler de sebep olarak görülebilir.
- Küme; Kısaca küme, uzunca ise küme baş ağrısı olarak adlandırılabilen bu sıkıntı kimi zaman o kadar şiddetli olur ki insanlar uykularından ağrı içinde uyanırlar. Hatta bu sıkıntı birkaç ay boyunca bile sürebilir. En şiddetli baş ağrıları arasında gelen küme baş ağrısı serotonin ve histamin salgılarının ani olarak salgılanması ile oluşur. Ancak yine de bu sıkıntının net bir şekilde ne ile ilgili olduğu ortaya konamamaktadır.
- Öte yandan kanser tedavisi görenler, beyin ameliyatı geçirenler, beyin tümörü tedavisi olanlar ve benzer hastalık tedavilerinde de baş ağrıları görülebilir. Bunlar daha çok ikincil baş ağrısı olarak adlandırılırlar.
İlaçsız Bitkisel Tedavi ile Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yaşanan baş ağrılarının geçmesi için bazı önlemler alınabilir ve bir takım uygulamalar yapılabilir. Bu uygulamalar arasında ise şunlar yer alır;
- Açık Havada Yürüyüş; Stresten, gergin ortamdan uzak durarak, aynı zamanda temiz hava da alınarak baş ağrısından kurtulmak söz konusudur. Bunun için açık hava yürüyüşleri idealdir. Pek çok kişi gün içinde bu yürüyüşleri gerçekleştirebilir.
- Sessiz ve Karanlık Ortam; Migren gibi baş ağrısı kaynaklarından en az etkilenmenin sağlanması için karanlık ve sessiz bir ortamda dinlenme sağlanması gerekir. Bu tarz ortamlarda uzanıp dinlenme sağlanabilir.
- Kafa Masajı; Kaşların tam ortası ile şakaklardan alın kısmına doğru, burun delikleri üstünden de göz kenarlarına doğru masaj yapmak baş ağrısına iyi gelir. Hafif bir basınç uygulayarak yapılan ve cildin gerilmesini sağlayarak uygulanan bu masaj baş ağrısını dindirecektir.
- Sıcak Duş; Vücudun gevşemesi ve rahatlaması için sıcak bir duş alınması yeterlidir. Bu şekilde baş ağrısı hafifler. Eğer duşa girme durumu yoksa içi sıcak su dolu bir kaba ayaklar sokulabilir ve ardından da su ılık hale gelene kadar kaba soğuk su eğlenebilir. Bu şekilde ılık sudan çıkarılan ayaklar kurulanıp çorap giyilir ve yatılır. Beyne pompalanan kanın ayak bölgesine aktarılması ile de baş bölgesi rahatlayacaktır.
- Soğuk Kompleks; Soğuk su ile ıslanan bir bezin ya da doğrudan buz torbası elde edilmesinin ardından bu materyaller ile alın kısmına uygulama yapılması baş ağrısına karşı önemlidir. Bu nedenle de başın çeşitli kısımlarına soğuk kompleks uygulamaları yapılabilir.
- Beslenme; Her sağlık konusunda olduğu gibi beslenme bu soruna karşı da etkilidir. Özellikle de makarna, balık yağı ve muz tüketimi baş ağrısına karşı doğal ilaçlar olarak lanse edilir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli