Bebekler Neden ağlar ? nasıl susturulur ?

 Bebekler Neden ağlar ? nasıl susturulur ?

Yeni Doğan Bebek Ağlamalarının nedenleri nelerdir ? Ağlayan bebek nasıl susturulur ?

Bebekler dış dünyayla iletişim kurmalarının tek yolu bu olduğu için ağlar. Mutsuz olduklarını, sıkıldıklarını ya da kucağa alınmak istediklerini ağlayarak dile getirirler. Tecrübe kazandıkça bebeğinizin ağlamaları arasındaki farkı ve ne anlatmaya çalıştığını daha iyi anlayacaksınız.

Acıktım: Bebeğinizin beslenme rutinine ne kadar dikkat etseniz de onun daha fazla yemek istediği günler olabilir. Eğer bebeğiniz, karnını doyurmanızdan hemen önce ya da doyurduktan sonra ağlıyorsa büyük ihtimalle ya acıktığı ya da doymadığı için ağlıyordun Onu besleyin ve sakinleşip sakinleşmediğini gözlemleyin.

 

Yoruldum: Bebekler de bizler gibi aşırı yorulduklarında rahatsızlık hissederler. Bebeğinizi yatağına yatırın ve uyutmayı deneyin. Yatağının üzerine asılı bir dönence ya da mırıldanacağınız bir ninni uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.

Bezim kirlendi: Bazı bebekler altları ne kadar pis olursa olsun aldırmaz; bazılarıysa en ufak bir ıslaklıktan bile rahatsız olup yaygarayı kopartır. Bebeğinizin bezini

kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin. Pişik de gözyaşlarının bir sebebi olabilir.

Kucak istiyorum: Kucaklamak bebeğinizin şımarmasına yol açmaz. Eğer kucaklanmak bebeğinizin ağlamasını durduruyorsa, kollarınıza alın onu. Bebeği kanguruda ya da kucak askısıyla taşımak iki elinizi de boşta bırakacağı için işinize yarayabilir, yine de bebeğinize ihtiyaç duyduğu birebir teması sağlamaya özen gösterin.

Emmek istiyorum: Karınları aç olmasa da emmek bazı bebekleri rahatlatır.

Susadım: Yaz sıcaklarında bebeğiniz aç olmasa da susadığı için meme isteyebilir. Böyle durumlarda ona biberonda, kaynatılıp soğutulmuş su verebilirsiniz.

Sıkıldım: Bir bebek sadece sıkılmış olduğu için de ağlayabilir. Bebeğinizle oynamayı deneyin. Ya da yemek yapmak, bulaşık yıkamak gibi bir işle meşgulken sizi izlemesini sağlayın. Yeni bir oyuncak ya da dönence de onun ilgisini çekebilir.

Terledim / Üşüdüm: Bebek Ölümlerini Araştırma Kurumu’na göre anne babaların üçte ikisi bebek odasının hangi sıcaklıkta muhafaza edilmesi gerektiğini bilmiyorlar. Bebeğinizin oda sıcaklığının 16 ile 20 derece arasında olmasına dikkat edin.

Canım acıyor: Diş çıkarma ya da kolik gibi her bebeğin yaşadığı rahatsızlıklar bebeğinizin ağlama nedenlerinden biri olabilir.

Ağrım var: Daha ciddi bir sorun mu? İştahsızlık, ateş, sürekli uyku hali, kusma, ishal veya isilik gibi belirtiler varsa derhal bir uzman doktora başvurun.

Bebeğin ağlamasının nedenini anlamakla onun ağlamasını durdurmak birbirinden bütünüyle farklı şeylerdir. Karnını doyurmak ve altını değiştirmek gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması haricinde bebeğinizi sakinleştirmek için yapabileceğiniz başka şeyler de var.

Yeni doğan Ağlayan bebek nasıl susturulur ?

Bebeğinizi sarmalayın: Yakın zamanda yapılan araştırmalar bir şal ya da battaniyeyle sıkıca sarmalanan bebeklerin daha güvende hissettiklerini, daha iyi uyuduklarını gösteriyor; sarmalamak aynı zamanda ani bebek ölümü riskini azaltıyor. Evde denemeden önce doktorunuzdan ya da bebek hemşirenizden tam olarak nasıl saracağınızı uygulamalı olarak öğrenin.

Bebeğinizi sallayın: Pek çok anne baba bebeğin belli bir ritimle yumuşakça sallanmasının çok rahatlatıcı olduğunu kısa zamanda fark eder. Ya bir sallanan sandalye alın ya da bebeğinizi kucağınızda sallayın.

Bebeğinizi usulca hoplatın: Bebeğiniz sizin dizlerinizin üzerinde usul usul hoplatılmaktan hoşlanabilir.

Ninni söyleyin: Detone bile olsanız sesiniz bebeğiniz için çok rahatlatıcı olabilir. Yumuşak bir ses tonuyla söylenen bebek şarkısı ya da ninni işe yarayabilir.

Monoton bir ses dinletin: Bebekler bazen alışık olmadıkları yeni sesleri dinlemekten yorulur ve çok rahatsız olurlar. Ana rahminde bebeğiniz değişmeyen rahatlatıcı monoton bir sesle kuşatılmıştır; vantilatör veya çamaşır makinesi sesinden yararlanarak ya da dalga sesleri içeren bir albüm dinleterek bebeğinize bu ortamı sağlayabilirsiniz.

Otomobille gezdirin: Monoton bir ses ve ritmik bir hareket sağladığı için otomobilde yolculuk etmek bebekler için özellikle çok rahatlatıcı olabilir. Yalnız yorgunken araba kullanmamaya dikkat edin.

Ortamı değiştirin: Bebeğinizin içinde bulunduğu ortamı gözden geçirin. Bebeğiniz sıcaktan bunalmış, soğuktan üşümüş ya da çok parlak ışıktan rahatsız olmuş olabilir. Temiz havada yürüyüş de iyi gelebilir.

Kafa ostepatisi yaptırmayı düşünün: Doğum sırasında bebeğinizin kafası büyük bir basınca maruz kalır. Doğumdan sonra bu basınç çoğunlukla kaybolsa da bazı bebeklerde devam edebilir; bu durum bebekte sık sık açıklanamayan ağlamalara ve rahatsızlıklara sebep olur. Bir kafa masajı uzmanı bebeğin kafatasını incitmeden biçimlendirerek kafatası kemiklerinin doğru yerlerine yerleşmesini sağlayacak, bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

Banyo yaptırın: Bebeğinize ılık bir banyo yaptırmayı deneyebilirsiniz. Onu yıkamanıza gerek yok, sadece suyun sakinleştirici etkisinin tadını çıkarması yeterli olacaktır.

Emzik verin: Emmek yeni doğan bebekleri rahatlatır, ancak bebeği emziğe alıştırmanın olumsuz yönleri de vardır.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap