Çocukların da yetişkinler gibi kaygı ve korku hissetmeleri normal kabul edilmektedir. Fakat bu duyguların yoğunluğu bazen çocukların içine kapanmasına neden olabilir. İçe kapanıklık sonucunda çocuğun iletişimi azalır ve normal olmayan davranışlar gösterebilir. Nedensiz öfke ve ağlama krizleri, uyku düzeninin bozulması, yeme düzeninin bozulması bunların başında gelmektedir. Bu durum doğal olarak ebeveynleri huzursuz ederek endişelenmelerine neden olmaktadır.
Oyun ve Oyuncaklar Çocuktaki Gerginliği Azaltır
Oyun ve oyuncaklar böyle durumların çözümüdür. Anne babaların kaygı yoğunluğu yaşayan çocukları oyun yoluyla sakinleştirerek çocuktaki gerilimi azaltması mümkündür. Oyun çocuktaki gerilimi azalttığı gibi zorlu durumlarla başa çıkmak konusunda çocuklar için güvenli bir ortam yaratmaktadır. Çocuklar ifade edemedikleri duygularını dile getirmek için oyun materyallerini kullanarak hayali oyunlara başvurmaktadır. Oyuncak bebekler, pelüş oyuncaklar, yapbozlar, bloklar ve Lego oyuncaklar bu duyguları açığa çıkarmakta en elverişli oyun materyalleridir.
Çocuklara Ayıracağınız Özel Zamanlar Belirleyin
Çocuklarla oyun için ayrılan zamanın uzunluğundan ziyade kalitesi önemlidir. Oyun oynarken çocuğa oyun için özel bir zaman ayırdığınız belirtmeniz önemlidir. Bu süre zarfında çocuğun istediği her şeyi yapabileceğinizi belirtmeniz çocuğa kendisini özel hissettirmenizi sağlayacaktır. Bu özel zamanda telefonunuzun kapalı olmasına özen göstermelisiniz. Çocuğun istediği oyun ve oyuncakla oynamaya hatta çocuğun sizi yönlendirmesine izin vermelisiniz. Örneğin bebeği ile oynarken kendisi anne olur ve sizden ona yardım etmenizi isteyebilir. Bu durumda bebek ile olan diyaloğunu ve bebeğe olan davranışlarını gözlemlediğiniz takdirde, size kendisi ile ilgili önemli mesajlar verecektir.
Aynı şekilde arabalarla oynarken kendisi trafik polisi sizin de sürücü olmanızı isteyebilir. Bu durumda trafikte yaşanan bir kargaşa onun iç dünyasının dışa vurumudur. Onun duygu ve düşüncelerinin çözümlenmesine iyi gelen bu senaryoda yöneticinin kendisi olduğunu çocuğa hissettirmeniz faydalı olacaktır. Yapmak istediklerini ifade etmeye zaman tanımak ve hissettikleri ile ilgili konuşması için çocuğu cesaretlendirmek çocuğun kaygılarını azaltmak açısından son derece önemlidir. Böylece “her ne kadar korksam da yanımda beni seven ve destekleyen biri var ve ben bu korkuyla baş edebilirim” algısı oluşarak çocuğunuzun kaygılarını kontrol edebilir ve daha huzurlu olmasını sağlayabilirsiniz.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli