Datça ’nın Gezilecek Yerleri , Plaj Ve Koyları

 Datça ’nın Gezilecek Yerleri , Plaj Ve Koyları

Datça anlatılmaz yaşanır. Datça ‘nın En güzel Play ve Koyları , Gezilecek Yerleri, Tarihçesi , ve Nasıl Gidilir ? 

Datça’nın Konumu Ve Özellikleri;

Datça, Ege bölgesinde, 446 km2 alanı olan ve sahil şeridi 235 km uzunluğunda dantel gibi işlenmiş, irili ufaklı koylardan oluşan sahile sahip Muğla ilinin harika bir İlçesidir.

Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Datça, dağlık ve el değmemiş ormanlık alanlarının denizle buluşmasındaki olağanüstü doğal güzelliği, yeşil ovaları ile bağ kurmakta ve bakir görünümlü alanların dikkat çektiği nadir bölgelerdendir.

Datça’nın bir diğer özelliği ise, oksijen bakımından çok zengin coğrafyada olmasıdır. (Dünyanın ikinci, Türkiye’nin en zengin bölgesi olmasıdır.) Nem oranının yok denecek kadar az olması buna bağlı olan diğer bir özelliğidir. Astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkları olan kişilerin hem tatil yapmak hem de sağlık açısından bu rutubetsiz bölgede zaman geçirmek istemeleri ve Datça’yı tercih etmeleri bir başka nedendir.

Doğa ile iç içe ve doğa yürüyüşlerinin yapılabileceği parkurların bulunduğu, birbirleri ile yarışacak niteliklere sahip pek çok sayıda mavi bayraklı plajın olması bir diğer özelliklerindendir.

Datça halkı tarımla uğraşarak geçimlerini sağlayan bir bölgeye sahip iken son 15-20 yıldan bu güne turizm, gelir kaynaklarının başında yer almaya başlamıştır. Yıllarca tarımla uğraşan halk sahip oldukları doğal güzelliklerin farkındalığını yaşayarak, tarım ve turizmi birlikte yürütmeye başlamıştır. Datça halkı, bölgenin ürünlerini de yerli ve yabancı turistlere tanıtarak satışlar yapmakta ve gelir kaynakları için yeni alternatiflerle ekonomik seviyelerini artırmaktadır. Yani Datça halkı artık sadece tarımla uğraşmamakta tarımın yanında turizm, işletmecilik (otel, pansiyon, pazar, restoran, kafe, bar vb.), ticaret (el işleri ve yöresel sanatlar ile hediyelik eşyalar vb.) ile uğraşmaya başlamışlardır. Her geçen gün artan yerli ve yabancı turist kafileleri memnun ayrılarak olumlu reklam yapmakta, yeni ziyaretçilerin Datça’yı ziyaret etmesini sağlamaktadır. Düzenlenen turlar dışında bireysel olarak özel otomobilleri ile de Datça’ya gelerek gezmek, konaklamak ve istenildiği kadar kalabilirsiniz. Yeşilin tonlarının mavi ve berrak denizle buluşmasındaki ahengi yaşayabilir, kültürel değerlerini, antik özelliğe sahip bölgeleri ziyaret ederek bölgeyi daha yakından tanıyabilirsiniz.

Datça’nın Gezilecek Yerleri;

Datça ilçesi, yarımada olarak turizmde önemli yer tutmaktadır. Bodrum ve Marmaris’ ten düzenlenen “Mavi Yolculuk” Datça’nın Ege’den Akdeniz sularına açılan, Yunan adalarının izlendiği bir güzergâhta bulunmaktadır.

Kış aylarında dahi 12-14 derece arasında seyreden hava sıcaklık ortalaması turizmin bahar ve kış aylarında bile yapılmasına ve Datça’da önemli turist kafilelerin ziyaretine ev sahipliği yapmasına neden olmaktadır. Ayrıca yaz ayları dışında düzenlenen turist organizasyonları çok daha ekonomik olduğundan olağanüstü talep görülmektedir.

Şubat ayında “Açık Deniz Yüzme Maratonu” düzenlenmesi ise, Datça’da iklimin kış aylarında bile ne kadar ılıman olduğunu göstermektedir.

Yeşille mavinin buluştuğu Datça, oya gibi işlenmiş irili ufaklı körfezleri ile doğal güzelliklerin kucaklaştığı, ılıman iklimi ile de dikkat çeken, tatil için tavsiye edilebilecek önemli bir coğrafyadır.

 

Datça’ya Nasıl Giderim ? Ulaşım

Kara yolu; Datça ilçesine Marmaris üzerinden gidilmektedir ve Datça- Marmaris ilçeleri arası 70 km olup, sistemli olarak her mevsim otobüs ve dolmuş seferleri yapılmaktadır. Otobüs ve dolmuş seferleri ziyaretçilerin fazla olduğu, yerli ve yabancı turistlerin daha yoğun olduğu zamanlarda daha sıklıkla yapılmakta ve ulaşım sorunu yaşanmamaktadır.

Hava Yolu; Dalaman Hava Limanı ise Datça’ya 178 km uzaklıktadır. Ayrıca yaz ve bahar aylarında Dalaman hava limanı ile Datça arsında da seferler yapılmaktadır.

Deniz Yolu; Datça’da deniz yolculuğu ön plandadır. Yoğun sezonlarda günde 4 kez, yoğun olmayan sezonda ise günde 2 kez feribot Bodrum- Datça asasında hizmet sunmaktadır. Keyifli feribot yolculuğu yaklaşık 2 saat kadar sürmektedir ve yolcular bisiklet, motosiklet, otomobil ve karavan gibi araçlarını beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca Datça- Körmen limanı arasında da servis otobüsleri bulunmaktadır. Araçlar için rezervasyon yapılması bir aksilik yaşanmaması açısından gereklidir.

Datça’nın Plaj Ve Koyları;

Datça’nın Kumluk Plajı ile Taşlık Plajı dışında doğal plajları da bulunmakta, pırıl pırıl deniz suyunda adeta akvaryumda yüzüyormuş gibi keyifli anlar yaşatmaktadır.

Datça, uğranıp geçilip gidilecek bir ilçe değildir. Aksine konaklanmalı, özellikle koylarını gezerek berrak denizinden ve plajlarından yararlanmalıdır.

Ayrıca koylarında gezebilir, tekne turları yapabilir, Antik “Knidos” kentini görebilirsiniz. Akşamları da renkli ve eğlenceli olan Datça, butik otelleri ve pansiyonları ile de Datça ziyaretçilerine kucak açmaktadır.

 

Konaklama, yeme, içme, dinlenme, tekne turu, yüzme, eğlence, müzik, yöresel ürünler ve gıda maddeleri için alışveriş ile düzenlenen etkinliklere katılmak gibi yapılacak çok şey bulunmaktadır.

Haftanın farklı günlerinde açılan pazarlarda yöresel el emeği ürünleri bulabilir, hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. İğne oyaları, ipekle işlenmiş çeyizlik eşyalar, kıyafetler, çeşitli takı ve süs eşyaları satın alabilir, hediyelik küçük objeler ile hatıra amaçlı yöresel el emeği göz nuru dokumalara sahip olabilirsiniz. Hediyelik eşyaların arasında en çok dikkat çeken takılar sokak adı olarak bile verilmiş ve sokakta çeşitli tezgâhlarda birbirinden güzel takılar sergilenmektedir.

Datça’nın kuzeyinde Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala ve İskandil koylarının hepsi Gökova Mavi Yolculuk sırasında uğranan yerlerdir. Körmen Limanına yanaşan feribot ise buraya ayrı bir renk katmaktadır.

Güneye inildikçe yani Akdeniz tarafında uğrak yerlerinin güzellikleri ise dillere destandır. Bu bölgeye düzenlenen tekne turları ise; Palamut Bükü, Akvaryum, Hayıt Bükü, Kızıl Bükü, Domuz Bükü, Kargı, Datça Limanı, Kara İncir, Sarı Liman, Kara Bük, Çiftlik, Kuruca Bük, Günlücek ve Lindos koylarını gezdirerek belli planlar dâhilinde tanıtımı tapılan en önemli koylardır.

Bu koyların şehir merkezine olan uzaklığı, yakınlığı, ulaşım şekilleri, birbirlerine olan yakınlık ya da uzaklıkları gibi konumlarına göre farklılıklar gösterse de Egenin sularının Akdeniz ile buluşmasındaki o berrak ahengi görülmeye değer bir ayrıcalıktır.

 

Sadece üç mahalleden oluşan ve dantel gibi işlenmiş girintili çıkıntılı, irili ufaklı koy ve burunlara sahip harika bir sahil kasabası olan Datça, özellikle son yıllarda kendinden daha çok bahsettirmeye başlamıştır. Sezonluk festivaller, anmalar, yarışmalar, konserler, eğlence ve şenlikler düzenlenmekte ziyaretçilerin çok güzel anılarla Datça’dan ayrılması sağlanmaktadır. Datça’nın diğer tatil yerlerinden en büyük farkı ise hala el değmemiş ormanlarının ve sahillerinin olmasıdır. Bu bakir güzellik Datça ilçesine ayrıcalık katarken kuzey sahillerinde Ege denizine, güney sahilinde ise Akdeniz’e kucak açmaktadır.

Datça İlçesinin (Muğla ili) Trafik Kodu 48, alan kodu ise 252’dir.

Gökova körfezi ile Hisarönü körfezi arasında Ege denizine ahenkle uzanan Datça yarımadasındaki birbirinden şirin köylerin merkeze olan uzaklıkları farklılık gösterse de denize uzanmış dantel yarımadada Yunan adaları ile iç içe bir görünüm sergilemektedir.

      

Datça’da Tur;

Datça; Reşadiye, İskele, Eski Datça olmak üzere üç mahalleden oluşmaktadır. Eski bir yerleşim merkezidir. Tıpkı Bodrum’u andıran dar sokakları, beyaz boyanmış taş evleri ile küçük ve süslü avluları (bahçeleri) ile gezilmeye değerdir.

Rengârenk begonvillerin, badem ağaçlarının, keçiboynuzu ve zeytin ağaçlarının yarışırcasına sergiledikleri görsellik ise Datça’yı ayrıcalıklı yapan diğer özelliklerindendir.

Datça’da gezmek istiyorsanız, “Çınarlı meydanda” dinlenebilir, restore edilerek otele dönüştürülen ve ziyaretçilere konaklaması için ev sahipliği yapan “Mehmet Ali Ağa Konağında” misafir olarak ağırlanabilirsiniz. Ayrıca meşhur kekik balı, çam balı ve keçiboynuzu balının yol boyunca satıldığını görmezden gelmek mümkün değildir.

Eski Datça Mahallesinde oturduğu ve son yıllarını geçirdiği evinin bulunduğu sokağa adının verildiği Can Yücel sokağını ziyaret etmeden ayrılmak da büyük bir eksikliktir. Çünkü her yıl Ağustos ayında Can Yücel adına düzenlenen şenliklerde şiirlerinin okunması ve sevenlerinin bir araya gelerek Can Yüceli anması da geleneksel anma etkinliklerine dönüşmüştür.

Eski Datça’nın taş evleri restore edilerek otel, pansiyon, restoran ve kafe gibi mekânlar açılmakta, her geçen gün bu mekânların sayıları artmaktadır. Her bütçeye uygun konaklayacak mekân bulmak da mümkün olup, ister restore edilmiş otellerde, ister küçük pansiyonlarda kalabilirsiniz. Ayrıca el sanatlarından Datça’nın sembolü haline gelen nazar boncuklarından almadan Datça’dan ayrılmanız size büyük bir eksiklik yaşatacaktır. Dokuma atölyelerini gezmeniz farklı kilim desenleri ile tanışmanız da tavsiye edilmektedir.

İskele Mahallesi, yat limanı ile kumluk plajının bulunduğu alanı içine alan yerleşim bölgesidir. Limandaki hareketlilik ile şehir merkezine bağlanan cadde ve sokaklar ise yöresel hediyelik eşyaların satıldığı dükkânlar, rengârenk ışıklı barlar ile lokanta ve kafelerin sıralandığı hareketli gezinti, dinlenme ve eğlenme mekânlarının bulunduğu yerlerdir. Gece ve gündüz hareketli olan bu mekânlar geç saatlere kadar hareketliliğin yaşandığı canlı ve keyifli alanlardır.

Ayrıca, taşlık plajının güney batısına denk gelen küçük gölün suyunun çeşitli mineralleri içeren özelliklerinin bulunması ve şifalı olması nedeni ile ziyaret edilmesi gereken yerler arasında kendinden söz ettirmektedir. Bu küçük göl ve çevresi dinlenilecek hatta piknik alanı olarak da düşünülebilecek nitelikte nadir rastlanan bir yerdir.

Stresli ve yorucu bir kışın arkasından tatile girme planları yapıyorsanız Datça’yı listenizin başına almanızı tavsiye ederiz. Çünkü Datça, şehrin gürültüsünden uzak, hava ve ses kirliliğinin olmadığı, sakin ve dinlendirici doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini beklemektedir. Her zaman erken rezervasyonla daha ekonomik tatil yapabilir, ister restore edilerek otel haline getirilen tarihi binalarda, ister daha mütevazı butik otellerde kalabilirsiniz.

Datça’nın Köyleri ve Merkeze Uzaklıkları;

Emecik; 20 km

Kızlan; 10 km

Reşadiye;4 km

Eski Datça Mahallesi; 3 km

Datça İskele Mah; Merkez 0 km

Hızırşah; 4 km

Karaköy;8 km

Mesudiye; 18 km

Sındı; 20 km

Yaka; 22 km

Cumalı;25 km

Yazı;28 km dir.

Datça’nın Yöresel Tatları;

  • Balık Çeşitleri
  • Zeytinyağlı Sebze Yemekleri
  • Susam Helvası
  • Kenger (diken kökü)
  • Dallama (iri papatyaların ilk çıkmaya başladığı zaman toplanarak yemeklere katılması)
  • Kabak Çiçeği Dolması
  • Yeşil Soğan Sibeyi
  • Börülce
  • Doğadan toplanan çeşitli bitkilerin yeşil salatalara katılarak farklı damak tatlarının oluşturulması gibi farklı yöresel tatları tanıyabilirsiniz.

Farklı yöresel yemeklerin yanında Türk mutfağının Anadolu yakası oto kiralama zenginliklerini de tanıtan Datça, mutfağında ziyaretçilerini farklı damak tatları ile tanıştırmakta ve harika sofralarda ağırlamaktadır. Her mevsim yerli ve yabancı turistin sıklıkla ziyaret etti Datça’da konaklama alternatifi kadar yeme içme alternatiflerinin de bulunduğu bilinmelidir.

Datça’nın yerli halkının turiste ve turizme verdiği önem hem ülke ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamakta hem de global Dünya’da geniş bakış açısı ile herkese kucak açmaktadır.

Datça ilçesi nadide yerlerden olup özellikle şafağın sökmesindeki gün doğumunun izlenmesinin verdiği duygu yaşanmalıdır. Ayrıca Knikos’ta gün batımını oto kiralama Anadolu yakası izlemek kadar güzel ve heyecan verici manzaraya sahip olan yer sayısı da oldukça azdır. Yani Datça doğa güzelliğine sahip olma ayrıcalığının yanında gün doğumu ve gün batımı manzaraları ile de rakip tanımamaktadır.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap