Demir Eksikliği İçin Neler Tüketilmeli ? Demir İçeren Besinler listesi , Sebze ve Meyveler
Demir eksikliği yaşayanlardansanız ve demir ihtiyacınızı doğal yollarla karşılamak istiyorsanız hayvansal gıdalar tüketmek yerine bitkisel gıdaları tercih etmenizi öneriyoruz. Hayvansal gıdalar yüksek oranda yağ içerdikleri için kolesterol problemlerine yol açabilmektedirler bu nedenle bitkisel besinlerle demir eksikliğini tamamlamak özellikle de kalp ve damar rahatsızlıkları olan kişiler için daha iyi bir seçenek olabilir. Fakat şunu da belirtmeliyiz ki sebze ve meyvelerden elde edilen demir vücut tarafından daha az emilmektedir. Bu durumda eğer demir eksikliğinizi sebze ve meyve tüketerek gidermeyi planlıyorsanız günde en az 4-5 porsiyon sebze veya meyve tüketerek vücudun demir emilimi oranını arttırabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise meyvelerin mümkün mertebe çiğ olarak tüketilmesidir. Meyve ve sebzeler pişirildikçe demir kaybına uğrarlar.
Demir Eksikliği Hangi Besinlerle Giderilir ? Neler Tüketilmelidir?
Ispanak
Dünyanın en meşhur çizgi filmlerinden biri olan temel reise büyüleyici bir güç kazandıran ıspanak gerçekten de çok faydalı bir besindir. Demir açısından çok zengin olan ıspanağın her 100 gramında 3 mg demir bulunmaktadır. Bununla birlikte magnezyum, fosfor, kalsiyum, potasyum, A vitamini, E vitamini ve C vitamini açısından da oldukça zengin bir bitkidir.
Pazı
Her 10 gram pazıda ortalama 2 mg demir bulunur. Yüksek besin değerine sahip olan pazı sonbaharın sonu ile kış aylarının başında bulabileceğiniz bir bitkidir. Sonbaharın sonuna doğru ve kış aylarının başlangıcında bulabileceğiniz pazı yüksek oranda demir içeren sebzeler arasındadır. Bununla birlikte A, C, E, K gibi önemli vitaminlerle birlikte kalsiyum, manganez, magnezyum, selenyum ve bakır gibi mineraller bakımından zengindir.
Akdenizin önemli bitkilerinden biri Enginar akdenizin en meşhur yemeklerinden biridir de aynı zamanda. Demir bakımından oldukça zengin olan bu sebzede ortalama 1,6 mg demir bulunmaktadır. Diğer sebzelerde olduğu gibi enginarda da pişince demir kaybı yaşanır. Bu yüzden çiğ tüketilmesinde fayda vardır.
Kuru Üzüm
Bin bir derde deva kuru üzüm yüzyıllardır tüketilmekte olan oldukça faydalı ve kuvvet verici bir besindir. Bir avucunda yaklaşık 1.6 mg demir bulunan kuru üzüm demir eksikliğinde doktorlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilen bir meyve kurusudur.
Kuru Kayısı
Etkili bir antioksidan olan kuru kayısı daha çok çiğ tüketilen, demir bakımından ziyadesiyle zengin, cilde güzellik ve canlılık kazandıran mucizevi bir besindir. Yaklaşık olarak her 100 gram kuru kayısıda 6.3 mg demir bulunmaktadır. Demir eksikliği için oldukça faydalı olan kuru kayısı ara öğünlerinizde yoğurtla tüketebileceğiniz lif üretiminize ciddi katkılar yapabilen kan şekerinizi dengeleyen harika bir besin kaynağıdır.
Fasulye
Doktorlar tarafından vücudun ihtiyaç duyduğu demir eksikliğinin tamamlanması için önerilen besinler arasındadır. Hem protein içerir hem de lifli yapısıyla oldukça doyurucu bir besindir. Ayrıca yadsınamayacak derecede demir de içermektedir. Kırmızı mercimek ve soya fasulyesi, kuru fasulye ve nohut gibi kuru baklagiller demir açısından oldukça zengin ve zararsız besin kaynaklarıdır.
Şeftali
Diğer meyvelere oranla iyi oranda demir içeren bir meyvedir Şeftali. Bununla birlikte A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini içermesinden dolayı oldukça faydalı bir besindir. Orta boy bir şeftalide yaklaşık 0.4 mg oranında demir bulunmaktadır.
Erik Suyu
Lif bakımından oldukça zengin olan erik suyu aynı zamanda azımsanamayacak kadar yüksek miktarda demir de içermektedir. 1 su bardağı erik suyunda yaklaşık 4,1 mg demir bulunmaktadır. Bu da yetişkin bir insanın günlük demir ihtiyacının %5’ine tekabül etmektedir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli