Doğum Sonrası Hüzün ve Depresyon nasıl geçer ?

 Doğum Sonrası Hüzün ve Depresyon nasıl geçer ?

Yeni bebek sahibi olmanın coşkusu çoğu zaman olumsuz duyguları da beraberinde getirebilir. Kendinizi keyifsiz, eşinize karşı asabi hissedebilirsiniz. Bebeğinizi beklediğiniz kadar mutlu karşılamamış olabilirsiniz. Kötü hissetmenizin sebebi genellikle uykusuzluk ve hormonlardır. Ancak bu olumsuz duygular ilk aydan sonra da devam ederse, hissettikleriniz sadece ‘hüzün’ olmayabilir. Doğum Sonrası Depresyon (Post-Natal Depresyon, kısaca PND) çok sık görülen bir hastalık ve basit bir depresyondan çok nadir de olsa doğum sonrası psikoza kadar uzanan dereceleri bulunuyor. Peki depresyonda olup olmadığınızı nasıl anlayacaksınız?

 

Ne zaman başladı? Doğum sonrası hüzün genellikle bebeğiniz doğduktan birkaç hafta sonra sona erer. Buna karşın doğum sonrası depresyonu aşağı yukarı doğumdan 4-6 hafta sonra, kimi zaman daha geç başlar.

Ne kadardır sürüyor? Doğum sonrası hüzün sadece birkaç hafta sürer. PND’nin belirtileri hem daha uzun süre görülür, hem de daha ciddidir.

Hangi belirtilere dikkat etmeliyim? Sürekli çökkün bir ruh hali; konsantrasyon bozukluğu, günlük işleri yapamama ya da uykusuzluk; ümitsiz ve yetersiz hissetme; asabiyet; halsizlik; iştah kaybı; bebeğe karşı ilgisizlik; panik ataklar; intihar düşünceleri ve ağlama krizleri.

Bazı kişiler PND’ye daha eğilimli olabilirler mi? Daha önce depresyon geçiren kadınlar PND’yi daha çok yaşar. Ekonomik problemler, travmatik bir doğum ya da boşanma gibi yeni oluşan sorunlar riski artırır. Eşinin desteğinden yoksun olan ya da dezavantajlı bir altyapıya sahip kadınlar da PND’ye daha yatkındır.

Doğum sonrası psikozu ne demektir? PND’nin en uç ve çok daha az yaygın bir türü olan doğum sonrası psikozu her bin yeni anneden birinde görülür. Asabi ya da tuhaf davranışlar, kafa karışıklığı ve intihar girişimi yaşanır. Eğer kendinizin ya da bir yakınınızın doğum sonrası psikozu geçirdiğini düşünüyorsanız hemen bir doktorla görüşün. Bu durumda olan annelerin hiç vakit kaybetmeden tedavi olması gerekir.

Erkekler de PND’yi yaşar mı? Araştırmalar özellikle eşleri doğum sonrası depresyonu geçiriyorsa, erkeklerin de yaşayabileceğini gösteriyor. Gerçekten de İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nin yakın bir zamanda yaptığı araştırmaya göre babaların yüzde 1 0-1 5’i bu sorundan muzdarip; bu oran annelerde de aynı. Rahatsız olmayın ve derhal tıbbi yardım alın.

Ne zaman tedavi olmalıyım?

Hemen. Ne kadar erken yardım alırsanız o kadar çabuk kendinizi daha iyi hissetmeye ve anne baba olmanın keyfini çıkarmaya başlarsınız.

Tedavi nasıl gerçekleşecek? Genelde anti-depresan ilaçlar ve psikoterapiyle tedavi yapılacaktır.

10 Eşimle paylaşayım mı? Kesinlikle. Eşinizin doğum sonrası depresyonunun ne demek olduğunu ve size ne şekilde yardımcı olabileceğini bilmesi çok önemlidir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap