Hamilelik insan vücudunu baştan aşağı büyük bir değişime sokan süreçtir. Bu değişim sadece fiziksel olmakla kalmayıp aynı zamanda psikolojiktir. Fiziksel olarak değişimde ilk aylarda yeme bozuklukları, bulantılar, kusmalar görülse de hamileliğin ilerleyen sürecinde bu etkiler değişim gösteriyor.
Anne Adayında Görülen Değişiklikler
Değişim özellikle anne adayının fiziksel olarak hareket ettiği zaman fark edilir. Günlük hareketlerini yaparken kısa süre içerisinde yorulurlar.
Bu değişiklikler bazı annelerde psikolojik çöküntüye sebep olabilir. Genellikle bu durum bebek büyüdükçe yani hamileliğin son aylarında daha çok sorun teşkil etmektedir. Vücudunda yükü artan anne adayı artık her hareketinde güçlük çeker. Anne adayları yapmak istedikleri en ufak bir işi bile yapamadıklarını fark ettiğinde ruhsal olarak bir çöküntüye girerler.
Hamilelikte İlişki
Özellikle ilk bebek olduğu zamanlarda anne ve baba adaylarında büyük değişimler görülür. Her an bebeğe zarar verme korkusu içinde bulunurlar. Bu dönemde anne ve baba adayı bebeğe zarar verme korkularından cinsel ilişki de dahil olmak üzere çoğu aktiviteden uzak dururlar. Normal durumlarda hamilelik sürecinde cinsel ilişki bebeğe zarar vermez. Ama bebeğe bir şey olmaması ve anne baba adayının rahat etmesi için jinekologlarla görüşülmesi gereken bir husustur.
Hamilelik Sürecinde Ani Duygu Değişimleri
İlk aylarda anne adayı bebeği hem fiziksel hem psikolojik olarak hissedemediği için çok fazla duygu geçişi görülmez. Bu hiç olmadığı anlamına da gelmez. Hamileliğin ilerleyen aylarında özellikle 3 ve 4. aydan sonra anne adayının bebeğin varlığını artık içinde kabul etmesi ve fiziksel olarak değişimini kendi gözlemlediği için duygu değişimleri başlar. Bu duygu değişimleri bir olaya bağlı olmaksızın ağlamak ya da en ufak bir düşünceyle korku ve endişe hissine kapılmak olarak gözlemlenebilir.
Annelik duygusunu daha derinden hissetmeye başladıkları zaman kısaca doğuma yaklaştıkları zaman anne adaylarında psikolojik değişimler daha net görülmektedir. Aynı olaya hem gülüp hem ağlama ya da fazla panik yapma gibi davranışlar bu dönemde olağandır. Anne adayının bu davranışları psikolojik rahatsızlık anlamına gelmez. Doğumdan sonra geçmesi beklenir.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli