Klomen Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?

 Klomen Nedir? Nasıl Tedavi Edilir ?

Klomen nasıl Tedavi Edilir ? Bilindiği gibi kısırlık tedavisi için türlü yöntemler kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasında klomen olarak bilinen tedavi de hayli dikkat çeker.  Bir tür ilaç ve yumurta tedavisi olan bu yöntem açıklanamayan kısırlık, yumurtlama bozukluğu ve polikistik over sendromu yaşayan hastalar için uygulanır. Neredeyse 50 yıllık bir geçmişi bulunan söz konusu tedavi oldukça güvenilirdir. Tedavinin doktor kontrolünde olması ise şarttır. Aksi halde önemli ve sık şekilde yan etkiler görülebilir.

Klomen Tedavisi

Kadınlarda kısırlık durumu yaşandığında ya da normal yollar ile gebe kalınamadığında yumurta çatlatmak adına ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu noktada yumurta çatlatma ilaçları devreye girer. Klomen ise en çok tavsiye edilen yöntemdir. Klomen’in düzenli kullanımı ile yumurtaların çatlatılması belli bir düzene girerken, bunun ardından ise cinsel ilişki önerilir. İşte bu süreç dahilinde de gebelik mümkün olabilir.

Kadınlar için konuşmak gerekirse, beyinde yer alan hipofiz bezinden FSH hormonu salgılanması ve bu hormonun düzenli aralıklar ile salgılanması ovulasyon (yumurtlama) düzene girer. İşte bu hormona dair yetersiz veya dengesiz salgılama sorunları ortaya çıkarsa klomen tedavisi ile yumurtaların uyarılması ve ilgili işlevin sağlanması mümkün olur.

Tedavi süreci yaklaşık olarak 6 aylık dönemi kapsarken, başarı oranı da %80’in üzerindedir. Bu şekilde yumurta çatlatmalar başarılabilirken test sonuçlarına göre de kadınların %50’lik kıısmında gebelik sağlanabilir.

Klomen Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk defa bu tedaviden yararlanacak olan kadınların günde 50 mg tablet kullanımı sağlamaları ve 5 gün boyunca düzenli olarak bu ilacı almaları şarttır. Eğer ki bu süreçte regl kanaması görülür ise tedaviye ara verilmelidir. Regl süreci bitikten sonra hemen değil, ancak 5 ya da 6 gün sonrasında tedavi baştan başlanmalıdır.

Eğer kadında adet kanaması yok ise herhangi bir gün bu ilaçtan alınmaya başlanabilir. Eğer ki tedavinin başladığı süreçte, 5. Günden sonra yumurta çatlatma gözlenir ise ilaç dozu artırılmaz. Eğer ki yumurta çatlatması olmamış ise doz artırılabilir. Ancak burada dikkat edilmelidir ki alınabilecek en yüksek doz 250 mg’dir.

Klomen Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu ilaç hamilelerde, kanaması olanlarda, meme kanseri ya da lezyonu taşıyanlarda kullanılmaz. Ayrıca, ürünün yan etkisi pek gözlenmez iken aşırı kullanımlarda bulantı, uyku bozukluğu veya kusma görülebilir.

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap