Dünyada oldukça yaygın olarak görülen hastalıklardan bir tanesi olan lenfoma yani Lenf kanseri çeşitli türleri bulunan bir hastalıktır. Belirtileri Nelerdir ?
Lenf Kanseri – Lenfoma Nedir?
Lenf kanseri olarak bilinen lenfoma farklı kanser çeşitlerine göre iyileşme sürecinde en fazla başarıya ulaşılan kanser türleri arasında yer almaktadır. Tespit ve tedaviye daha hızlı yanıt vermesi ile korkutucu boyutu da farklı kanser çeşitlerinin altındadır. Vücuttaki immün sisteminin parçası olan lenf sistemi vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin oluşmasını sağalar ve vücudu korur. Bu sistem lenfatik sistem olarak adlandırılmaktadır. Lenfatik sistem vücutta koltuk altı, kasık ve boyunlarda bulunan ve el ile hissedilemeyecek kadar küçük parçalardır. Lenfoma kanseri söz konusu bölgelerde lenfatik olgularda normalin dışında hücre toplanmaları ile oluşur. Patolojik testler neticesinde anlaşılan söz konusu olgular, dalak, bademcik, karaciğer, göğüs boşluğu ve kemik iliği gibi lenfatik organlara sıçrayabilmektedir ve bu sebeple de erken teşhir edilmesi büyük önem taşır.
Lenfoma Kanseri Belirtileri Nelerdir ? Lenf Kanseri olduğunuzu Nasıl Anlarsınız? (Video )
Lenfoma kanseri çeşitleri nelerdir?
Lenfoma kanseri Hodgkin ve Hodgkin dışı olmak üzere ikiye ayrılır.
Hodgkin Lenfoma
Hodgkin lenfoma türünde lenfatik sistemdeki hücrelerde anormal büyümeler meydana gelir ve farklı organlara da yayılabilir.Görülme ihtimali epey düşüktür. genel olarak 15 – 34 yaş aralığındaki erişkinlerde ve 55 yaş üzerindeki erişkinlerde rastlanmaktadır. Bu lenfoma türünde sıklıkla görülen bulgu bir ya da birden çok lenf düğümü olmasıdır. Söz konusu düğümler ağrısızdır. En çok göğsün üst kısmı, boyun, kasık ve karında görülmektedir. Farklı lenfoma türlerinden Reed Stremberg hücrelerinin varlığı sebebiyle de ayırt edilebilir.
Hodgkin lenfoma kanseri bulaşıcı değildir fakat bu hastalığı geçiren bireylerin kardeşlerinin de aynı hastalığa yakalanma oranı yüksektir ve bu sebeple muayene olmaları tavsiye edilir. Ayrıca Appendektomi ve Tonsillektomi ameliyatları ile AIDS hastalığı Hodgkin lenfoma ihtimalini arttırmaktadır. Yine Ebstein Barr virüsünün de hastalığa yakalanma ihtimalini arttırdığı düşünülmektedir. Dünya genelinde her sene 60 binin üzerinde kişiye Hodgkin lenfoma tanısı konulmakta ve bu hastaların % 42’si kadın % 58’i ise erkeklerden oluşmaktadır. Her sene yaklaşık 25 bin kişi hastalık nedeniyle yaşamını yitirmektedir.
Hodgkin Lenfoma (Lenf ) belirtileri nelerdir?
En önemli ibare bir ya da birden çok lenf düğümü oluşmasıdır. Genel itibari ile ağrısız olan bezelerin çapları bir santimin üzerindedir ve fark edilme ihtimalleri yüksektir. Diğer belirtiler ise nedeni belirlenemeyen ateş, sürekli yorgunluk, kilo kaybı, nefes darlığı ve öksürük, deride kaşıntıdır. Bu belirtilerin iki haftadan çok sürmesi halinde mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.
Hodgkin Dışı Lenfoma
Bu türde de hastalığın oluşma süreci benzerlik göstermektedir. Kötü huylu lenfoid hücreler lenf ve kan dolaşımı aracılığı ile vücudun farklı bölümlerine yayılabilir. Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen bu hastalık türü dalak ve lenf bezleri gibi doku ve organlarda ortaya çıkabildiği gibi barsak, mide, tiroid, meme ve sinir sistemi gibi organlarda da başlayabilmektedir.
Hodgkin Dışı Lenfoma Belirtileri
Belirtileri koltuk altı, kasık ya da boyunda meydana gelen ağrısız bezeler, ateş, nedensiz kilo kaybı, gece terlemeleri nefes darlığı, öksürük, göğüs ağrısı, yorgunluk ve halsizlik ile ciltte kaşıntıdır.
Hata!
Yorumunuz Çok Kısa, Yorum yapabilmek için en az En az 10 karakter gerekli