Yüzmenin İnsanlar İçin Faydaları Nelerdir ?

 Yüzmenin İnsanlar İçin Faydaları Nelerdir ?

Yüzmenin İnsan Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Yüzmek, fiziksel bir aktivite olduğundan her şeyden önce kilo kontrolü sağlayan bir spordur. Kasları ve kemikleri güçlendirir. Stres seviyesinin azaltarak uyku problemlerini ortadan kaldırır. Diyabet riskini azaltan yüzme, kolesterolü düzenler ve tansiyon değerlerini ayarlar. Ayrıca diğer fiziksel etkinliklere göre terlemeye sebep olmayan temiz bir spordur. Yüzme, eklem ağrılarının ve kramplarının giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Stres;

Yüzme, stres düzeyini azaltır, sinirleri gevşetir ve rahatlatır, ruhsal olarak kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar. Su içinde yapılan bir aktivite olan yüzme, öfke ve sinirlilik gibi ruhsal durumların sakinleşmesini sağlar. Yapılan araştırmalara göre yüzme faaliyetini gevşetici ve rahatlatıcı bir spor olarak bulduğu saptanmıştır. Yine bazı araştırmalara göre yüzme, mutluluk hormonu olarak da bilinen seratonin hormonunun salgılanmasını etkileyen bir egzersiz olarak görülmüştür.

Kilo Kontrolü;

30 dakika boyunca yapılan yüzme, kişinin hızına ve kilosuna bağlı olarak değişkenlik gösterse de yaklaşık olarak 350-370 Kcal’nin yanmasına yardımcı olmaktadır. Yüzme, ideal ve sağlıklı bir kilo kontrolü sağlayan bir spordur. Aslında yüzme, kilo vermeye yardımcı bir fiziksel aktivite değil, özellikle bel çevresinde oluşan yağların erimesine yardımcı olan bir spordur. Yüzme sırasında birçok farklı tür kas harekete geçtiği için, yüzme vücudu şekillendiren fiziksel bir aktivitedir.

Uyku;

Yapılan araştırmalara göre gün içerisinde yüzme sporu yapan kişilerin gece daha çabuk uyuduğu, daha rahat uyuduğu saptanmıştır. Vücut fazla enerji harcadığından, vücut yorgun düşer ve uykuya dalma süreci çabuklaşır.

Kaslar;

Suyun direnci havaya göre, 44 kat daha fazla olduğundan su içerisinde hareket etmek oldukça zordur. Su içerisinde hareket ederken normalden çok daha fazla efor harcanır. Buda kasları şekillendirerek daha güçlü olmasını sağlar.

Diyabet;

Diyabet hastaları besinlerine dikkat ederek, düşük glisemik içerikli besinler tüketerek, haftada 3-4 defa da yüzme sporu ile uğraşırlarsa kandaki şeker seviyesi kontrol edilebilir.

Tansiyon ve Kolesterol;

Haftada 3-4 defa yarım saatlik yüzme yapmak tansiyonu önemli derecede düşürür. Düzenli yapıldığında ve en az 3 ay boyunca devam edildiğinde, hem tansiyonu hem de kandaki kötü kolesterol seviyesini (LDL) düşürmeye yardımcı olur.

Kalp;

Yüzme sırasında su, vücudu sararak vücuda bir basınç uygular. Bu durum, kan dolaşımının daha etkinleşmesini sağlar. Kalp ritimlerini de düzenleyen yüzme, kan dolaşımını düzenleyerek kalp sağlığını korur. Akciğerin solunum kapasitesini geliştirerek kalbe temiz kanın daha çabuk ulaşmasını sağlar. Diğer egzersiz türlerine göre kalp sağlığını daha çok destekleyen bir aktivitedir.

Esneklik;

Yüzme vücudun esnekliğini artıran ve bu sayede özellikle diz ve eklem ağrılarını dindi

rmeye yardımcı olan bir spordur. Kas ve kemiklerin aktif olarak kullanıldığı bir spor olduğundan, kas ve kemiklere esneklik kazandıran, daha dayanıklı ve güçlü olmalarını sağlayan bir spor dalıdır.

Yüzme Egzersizleri Havuz ‘da Nasıl Yapılır ?

Bu Yazı İçin Ne Düşünüyorsun?

Yorum Yap